En grønn grunders reise og investering i god søvn

Sov på naturen: En grön entreprenörsresa till god sömn

 

Vårt showroom

 Text: Anja Stang Foto: Heidi Doktor

 

Jag har känt Betina sedan butiken öppnade, och blev direkt övertygad när hon introducerade mig för konceptet med en speciell glöd.

 

"Sover på enbart naturmaterial, från kokosfibrer för fasthet till tångtång? Ja tack!

 

Nästa steg var att testa sängarna: De uppfyllde så att säga! Men det var först när jag reste med Betina till Aten och fick tillbringa två nätter i dem på ett av COCO-MATs egna hotell, att jag på allvar blev ett fan. Och förstod att en dag när vår säng ska bytas ut, då vill jag ha en sån.

 

En grön entreprenörsresa

Betina har en bakgrund inom marknadsföring och IT, och har även arbetat på en designbyrå. Lång erfarenhet av marknadsföring har varit en fördel i processen att bygga en hemsida och tänka digitalt från start, anser hon. – Vändpunkten var att mitt jobb bara kändes som ett jobb. Jag började tänka på vad jag var verkligen ville samarbeta med.

För tre år sedan var Betina och hennes man på semester i N.Y. med ett par vänner som hade sovit i hotellsängar från COCO-MAT på sin smekmånad. Tillsammans gick de in i COCO-MAT-butiken i Soho. – Jag blev såld direkt, tog med mig ett visitkort och kontaktade huvudkontoret i Grekland. Jag undrade varför konceptet inte fanns i Norge och vi startade en trevlig dialog, minns hon. Efter en lång process beslutade hon och hennes man att ta franchisen till Norge:

 

"Det tog lång tid att sluta med ett tryggt jobb och en fast inkomst med små barn. Men jag kände att jag var tvungen att investera när jag fick chansen.

 

 

Paret äger företaget tillsammans, men efter att mannen börjat på ett nytt jobb har Betina varit ensam om verksamheten. – Jag har varit med om en lång resa med att bygga en webbutik, ha personalansvar och driva en fysisk butik som kommer att ha öppet sex dagar i veckan, kombinerat med två små barn. – När jag ser tillbaka har det varit mer intensivt än jag föreställt mig, minns hon och skrattar:

– Det är riktigt bra att jag inte visste i förväg vad det betydde. Då är det inte säkert att jag hade gjort det! Ändå trodde jag aldrig att jag skulle ångra mig.

 

En kundrelation för livet

Betina har varit med och tävlat i hela sitt liv, och tror att det har att göra med hennes inställning till entreprenörskap. – Jag var aktiv alpinist tills jag var 19. Många hejar på lagidrott, men i individuella idrotter står man ensam. Så jag har varit ganska envis; "Far heller, jag ger inte upp!"

Hon har varit trogen den digitala strategi de haft sedan starten. – Jag tycker att det är viktigt att få en röst: Att inte bara vara sängleverantör, utan experter på sömn. I den mån man investerar mycket pengar i något är det viktigt att det är hållbart och av bra kvalitet, framhåller Betina. Hon har fördubblat sin omsättning sedan förra året, och märker en stor ökning av förfrågningar från personer som hört talas om COCO-MAT.

 

 

Samtidigt är hon ärlig att det inte har varit någon dans på kokosnötter. – Det kostar en bra affär. Det ska inte döljas tycker jag. Det är inte en skinande historia från början.

 

"Det går åt rätt håll, men det går inte av sig självt. Och det är bara att jobba på, vare sig det är vardagar eller helgdagar.

 

Att ha nöjda kunder är helt avgörande och varenda en räknas, säger Betina. Hon lägger mycket tid på att följa upp kunder; från första bud till leverans. – Jag tror att det är det vi skapar: En kundrelation för livet. När du reser vill du boka ett hotell där de har COCO-MAT-sängar. Det är en livsstil.

En framtidsinriktad produkt

– Jag har aldrig sett mig själv som en säljare. För mig handlar det om att vara en bra kommunikatör som har tilltro till de produkter jag säljer, säger företagaren.

80 procent av de som besöker showroomet på Grini Bruk slutar med att köpa något. Betina tror att det handlar om att hon gjort investeringen själv, att hon är så engagerad och personligt engagerad.

– Vi bygger en säng för dig och dina behov, det handlar aldrig om att trycka något på någon. Vi anpassar erbjudandet efter kundens budget. Särskilt ungdomar kan börja med en madrass, sedan kanske en bäddmadrass, kuddar, täcken. ”Nu har jag sovit på golvet i ett halvår – nu tar jag sängbotten också!” Skrattar Betina och syftar på ett samtal nyligen. – Jag ser folk komma tillbaka, och det är otroligt givande.

Betina Rondan Sollie säger att det känns bra att få vara med och skapa en förändring och presentera en framtidsinriktad produkt som uteslutande är positiv för människor och natur.

– Från det stora fokuset på sömn och hälsokonsekvenserna av att sova dåligt, till att leverera en produkt av naturens material; utan att förbruka dess resurser.

 

"Ett av mina stora mål är att få fler att titta bakom dragkedjan på madrassen och förstå vikten av ren, god sömn!

 

Jag själv rekommenderar varmt ett besök på Betina och COCO-MAT på Grini Bruk nästa gång behöver du en underbart bra och hållbar säng. Där hittar du även ekologiska sängkläder och handdukar, 12 olika kuddar för alla behov och naturliga interiörer med fokus på både etik och estetik.

Lämna en kommentar

Notera att kommentarer behöver godkännas innan de publiceras.