Hold varmen gjennom natten i vinterkulden

Hold varmen gjennom natten i vinterkulden

 

Vi har nettopp hatt en av de kaldeste januar månedene på mange år, og vinteren er langt ifra over. Mange går rundt og småfryser hele dagen, så fryser du om natten er det kanskje ikke så rart. 

Dessverre går dette utover søvnkvaliteten, og igjen utover både humør og arbeidsinnsats dagen etter. 

Derfor gir vi deg her noen gode løsninger som kan gjøre nattesøvnen i vinter til en ren drøm. Mulig det blir vanskeligere å komme seg ut av sengen på morgenen, men hvem har vel sagt at første jobb-økt ikke kan gjennomføres under dyna om du har hjemmekontor?  

Skaff deg en dyne som passer for deg

En dyne passer nødvendigvis ikke for alle. Noen er frysepinner, andre våkner dyvåte av svette. Vi har også ulike personlige preferanser og det er viktig å trives, skal du sove godt. 

Det er mye å velge i og prisen henger ofte sammen med kvaliteten, mengde dun i dynen og dynens isoleringsevne. 

Visste du for eksempel at det er forskjell på isoleringsevnen til dun og fjær? Vet du ikke dette så sjekker du kanskje heller ikke lappen når du velger dyne - noe som forteller deg  %- andel dun og fjær i dynen.

Dun har en mye høyere isolerings evne enn fjær. Fjærene inneholder mye ben og fettstoffer og isolerer derfor dårligere. Derfor vil en dyne som består av mer dun enn fjær holde bedre på varmen.

Deretter er det mengden dun / fjær i dynen som avgjør. En dyne fylt med 300 gram dun er selvsagt varmere enn en dyne med 150 gram dun. 

Sover du med vinduet oppe om natten og det er -10 eller mer ute, vil du mest sannsynlig ha behov for en varmere dyne enn om du sover med vinduet lukket.

Sørg for at dynen er lang nok og bred nok, slik at du ikke får kalde glipper som gjør at du fryser. Er du 190 cm høy er kanskje ikke en 200 cm lang dyne tilstrekkelig for deg. Gå for en dyne som er 220 cm i lengde. 

Beveger du deg mye på natten kan det være lurt å ha en bredere dyne. Gå derfor opp til 160cm bredde på dynen eller opp en størrelse på dobbeldynen. 

Sjekker du lappen så se også gjerne etter sertifiseringsmerket som sikrer at dunen i dynen du velger kommer fra dyr holdt under etiske dyreforhold. 

 

Kanskje er ulldyne løsningen

Er du blant de som sliter med å være for varm på natten? Prøv ulldyne!
Ull regulerer temperaturen og holder deg varm når det er kaldt og kald når det er varmt. Ulldyne i kombinasjon med dundyne på vinteren er en perfekt kombinasjon. Husk bare å ha ulldynen mot kroppen og dundynen over.

Unngå syntetiske materialer

Unngå syntetiske materialer mot kroppen. Sov med en pysj laget av bomull eller ull, eller naken. Da er det også lettere for kroppen å holde en regulert temperatur.  

Sov på en isolerende sky

Om du ikke har sovet på en topper laget av dun så prøv det! Du lurer kanskje på hva dette er, og det er ikke så rart for det finnes ikke mange av disse på markedet. Dette er en type overmadrass laget med ren dun som legges oppå overmadrassen din.

Vi kaller det for "nesting" andre kaller det "å sove på en sky". Denne topperen sørger for å holde deg lun hele vinteren igjennom og ligger som et isolerende lag under kroppen. Det er ikke mye annet som kan måle seg med denne. Ren velvære som setter kronen på toppen av god søvnkvalitet. 

Er du redd for å bli for varm så kan du vurdere en topper i ull isteden. En litt fastere variant, men som holder deg perfekt regulert hele året igjennom. 

Visste du at de i gamle dager la tykke ullpledd i sengene om vinteren for å holde varmen? Det er heller ikke dumt å teste dette, eller bre et deilig ull teppe over dynen når du legger deg.

Jeg håper at disse tipsene kan gi deg god søvn vinternatten igjennom. Blir det for vanskelig å stå opp så legg et skikkelig deilig, mykt ullteppe på gulvet som du kan trå ut på om morgenen! 

 

 

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.