Hva er din kronotype?

Hva er din kronotype?

Er kronotype et litt ukjent begrep for deg, så er definisjonen på dette;  kroppens naturlige evne til å sove på et bestemt tidspunkt. Mer kjent som; en morgenfugl, en natteravn eller noe midt i mellom.  

Din kronotype er genetisk bestemt, men kan også endre seg noe i ungdoms - tidlig voksen årene. Din kronotype påvirker din søvnsyklus og kroppens indre klokke. Den påvirker også hvor til stede du føler deg i løpet av en dag, din fordøyelse og hormonbalansen i kroppen din. 

Det finnes 6 kronotyper

Mange er kjent med tre definerte kronotyper, men i følge Ouraring finnes det hele seks kronotyper. Du vil helt sikkert kjenne deg igjen i en av disse.  

  • Tidlig morgenfugl: Du føler deg opplagt og fylt med energi tidlig på dagen og står gjerne opp før soloppgang. Du er produktiv både på jobb og trening tidlig om morgenen. Kun 10% er morgenfugler. 
  • Morgenfugl: Du trives med å stå opp når solen går opp, og legge deg relativt tidlig. Du har ofte god energi på morgenen, noe som gir deg en god start på dagen. 
  • Sen morgenfugl: Du har mer energi på morgenen men ikke spesielt høy energi. Du er allikevel mest produktiv på morgenen. Du trives best med å legge deg tidlig, men har heller ikke noe i mot å være oppe litt senere av og til. 
  • Tidlig natteravn: Du liker kveldene og har god energi men ikke til det ekstreme. Du liker å være senere oppe på kvelden men kan også gjerne legge deg tidlig av og til. Du liker å være sosial på kveldene og klarer en tidlig morgen dagen etter men skulle helst ha sovet lengre. 
  • Natteravn: Du er en kvelds type og koser deg med sene kvelder. Når folk flest går og legger seg, kjenner du deg både våken og påskrudd.
  • Sen natteravn: Du trenger å sove lengre om morgenen, og ikke uten grunn. Du kan sitte oppe til langt på natt og trenger å sove lenge for å få nok søvn. Noen dager føler du deg kanskje ikke våken før langt ut på ettermiddagen. Mindre enn 10% av alle mennesker er sene natteravner.

Du kan trene din kronotype, ved for eksempel å følge strenge rutiner for når du legger deg og står opp. En natteravn kan derfor klare å stå opp en tidlig morgen hver dag, men man ikke forvente at en natteravn vil være produktiv før sent på ettermiddagen. Dette fordi den genetiske delen av kronotypen ikke kan påvirkes. Det samme gjelder for en morgenfugl, med en genetisk kronotype som tilsvarer morgenproduktivitet, og gjerne er trøttere på ettermiddagen. 

Hvorfor er det viktig å vite hva som er din kronotype?

Hvis du er bevisst på din kronotype og etterlever denne er det større sannsynlighet for at du får mer energi, bedre søvn og ikke minst opprettholder en god helse. Studier viser at de som bryter med sin kronotype har lettere for å bli syke.

Legg igjen en kommentar

Merk at kommentarer må godkjennes før de publiseres.