Dun er verdens beste isolasjonsmateriale, og har en god evne til å absorbere og avgi fuktighet. Dun har lenge blitt assosiert med søvn som bringer oss i drømmeland fordi dun gir en følelse av noe som er lettere enn luft. Herlig mykt, med den egenskap at det lar luften sirkulere, samtidig som at temperaturen holdes stabil. Men, vet du hva som er forskjellen på dun og fjær? Hvilke egenskaper har dun har, og hva gir deg den beste kvaliteten?
Fjær og dun
Fjær er et protein som dekker fuglens kropp. Fjær er derfor et ikke-levende materiale av hornstoff, slik som for eksempel menneskehår eller negler. Dunen er beskyttet under den ytre fjærdrakten på fuglen. I motsetning til fjær har dunet ingen fjærsekk, men tusenvis av små loete fjærstråler ut fra dunets kjerne. Mellom alle disse elastiske fjærstrålene står luften stille og isolerer mot varme og kulde. Det er størrelsen på fuglen som bestemmer størrelsen på dun og fjær. En større fugl har naturlig nok større dun og fjær. Se alltid etter prosentanndel fjær og dun. Jo mer dun jo høyere kvalitet har produktet.
Fra isoleringsevne til bæreevne
Før målte vi dunets isoleringsevne og gav det en 'Thermal Overall Grade' (TOG) fra 2 til 14, hvor 14 var ansett som best. I 2019 gikk man over til en ny europeisk standard hvor man i stedet var ute etter å måle bæringsevnen. Bæringsevnen gir uttrykk for mer enn isoleringsevne, og blir ofte omtalt som 'Fill Power' og 'Fluffiness'. Dette handler om dunets spenst, hvor raskt det fyller lommen etter kompresjon, og praktisk evne til å bevare egenskapene. TOG bruker vi fremdeles, men er da et uttryk for hvor varm dynen eller plagget er.
Man måler bæringsevnen til dunet ved å se hvilket volum det fyller per gram. Man måler dette i 'Cubic Inch', og har gitt det betegnelsen CUIN. Nå har vi en CUIN-skala fra som går fra 100-1100 der 1100 er best. I praksis er 900 absolutt høyeste verdi, og det er sjelden man finner kommersielle produkter som rater høyere enn 850. Denne målingen brukes også i dunjakker og soveposer, og CUIN er en universell standard som skal gjøre det lettere for deg å sammenligne produkter, og skille mellom god og dårlig kvalitet.
Det er to hovedsystemer: europeiske og amerikanske. Begge bruker samme grunnleggende måleteknikk, men gir forskjellige resultater på grunn av variasjoner i testutstyret. Den amerikanske testen gir et tall som er omtrent 7-8 % høyere enn EU-tallet for et identisk utvalg. Coco-Mat dyner og puter oppgir alltid EU-tall.
En dyne med 450 CUIN kan altså være varmere enn en dyne med 700 CUIN, men den må da kompensere dårlige kvalitet med kvantitet. Den blir ganske så mye tyngre, og føles som et helt annet produkt.
Hva er så god kvalitet?
Jo høyere CUIN, jo høyere bæreevne. Kvaliteten på dun blir altså klassifisert etter dunet sin evne til å isolere ved så lite vekt som mulig.
For en dundyne vil bæreevnen forteller hvor egnet dunet er å holde på luften som kroppen din varmer opp når du sover. Jo høyere dunandel og størrelse på dunet, jo bedre bæreevne. En dundyne med høyest bæreevne gir det beste kvalitetsproduktet. En dundyne av høy kvalitet er føles luftig og lett - samtidig som den holder deg varm. Lommene i dynen fylles uten at dynen blir tung, og den den former seg lett rundt kroppen. Luften mellom filamentene gjør at den transpirerer fuktighet effektivt.
For en dunpute vil ikke isoleringsevnen være like viktig, men en pute med høy CUIN vil ikke kollapse like lett, og føles lett men spenstig. De små luftlommene bevares bedre, og den vil derfor transpirere fuktighet langt mer effektivt enn en pute med lav CUIN/bæreevne.
Hvilket dun er best?
Et ofte stilt spørsmål er hvilken dun som er best; andedun eller gåsedun. Det er kun ved sammenligning av den største anden og den største gåsen man kan si at gåsedunen er den beste, begrunnet i størrelsen på dunet. Det betyr at det er størrelsen på fuglen som avgjør hvilken som er best. I tillegg har klimaet der fuglen vokser opp en betydning for dunkvaliteten.
Et kaldere klima vil føre til større dun, som vil gi en bedre dunkvalitet. Det gir det volumiøse dunet med mange små filamenter som vi vil ha. Mellom filamentene blir det nemlig formet små luftlommer, og det er luften mellom filamentene som skaper isolasjonen, ikke selve dunet. Fargen på dunet kommer i variasjoner, men med hvit som den mest etterspurte fargen av kosmetiske årsaker, og den er derfor den dyreste dunvarianten.
Vi nordmenn vet å verdsette en god dundyne. Skal vi være helt ærlige så har vi kanskje verdens beste produsent av dundyner i Norge. Ønsker du å gå for det aller ypperste av kvalitet eller lære mer om dun- og dundyner kan vi trygt anbefale et besøk til Trondheimsfirmatet Norwegr.
Produksjon av dun
Produksjonen av kvalitetsdun starter med utvelgelsen av forhåndsvaskede råmaterialer. Det er vaskingen av råmaterialene som skaper grunnlaget for for å oppnå et voluminøst, infeksjons-og luktfritt, og allergivennlig fyllingsprodukt. Dette er avgjørende for komforten og den isoleringskapasiteten sluttproduktet oppnår.